Založ si blog

Kedy nastane zvrat ?

Som presvedčený, že študovaním histórie sa môžme dopracovať k pozoruhodným poznatkom použiteľným aj v dnešnej dobe.
Nedávno ma zaujal článok o krachu kráľa železníc Henryho Strousberga v druhej polovici 19.storočia. Bol to príbeh človeka, ktorý sa vypracoval z nuly na baróna, poslanca ríšskeho snemu a magnáta.
Po krachu viedenskej burzy prišiel o všetko a skončil v žalári pre dlžníkov. V turbulentnej dobe 19.storočia jeho osud nebol ojedinelý.
Aké však má spojenie krach na burze vo Viedni v roku 1873 a dnešná doba a aké sú spoločné body ?

V roku 1871 Nemecko vyhralo vojnu s Francúzskom , následkom čoho sa Nemecko zjednotilo a Francúzi platili Nemcom vysoké reparácie. Tieto lacné peniaze prúdili do Nemeckej a Rakúskej ekonomiky a vznikali stovky nových akciových spoločností a desiatky nových bánk, ktoré vstupovali na burzu.
Pripomínalo to dot.com bublinu a neskôr bublinu na realitnom trhu . Až v roku 1873 peniaze došli , firmy sa zadlžovali , mali grandiózne plány , ktoré nemali oporu v realite. A potom stačila nevydarená výstava vo Viedni, vďaka ktorej skrachovalo množstvo firiem, ktoré si od nej sľubovali obrovský úspech. Lavína sa pohla.
V dnešnej dobe je to podobné. Lacné peniaze prúdia z ECB a je ľahšie ako kedykoľvek predtým získať úver od bánk. ECB pumpuje do ekonomiky každý mesiac 60 MILIÁRD EUR a investuje do európskych dlhopisov. Ľudia si požičiavajú a míňajú. Nové byty, autá, firmy rozširujú výrobu.
Ak počujete, že firmy nemôžu nájsť ľudí, sme práve na vrchole konjunktúry. Nasleduje potom takzvaná kríza z nadvýroby, ktorá sa opakuje v sekvenciách ako v špirále. Je to ekonomická zákonitosť, ktorú objavil už Marks.

Ako som spomínal, problém nastane, keď sa zdroj peňazí zastaví. Z akéhokoľvek dôvodu.Ak sa ekonomika prehreje, banky zdvihnú úroky a ľudia a firmy začnú mať problémy so splácaním úverov.
Ďalšou variantou je, že časom veľkí hráči vyberú zisky na akciovom trhu a začnú predávať. To je takzvaná fáza IV.- OBAVY. Nasleduje ju fáza V. -Strata dôvery a spľasnutie bubliny.
My sme momentálne vo fáze Mánie (III.) ,v perspektíve ľahkých kapitálových ziskov.

Ďalšou zákonitosťou je, že trhy sa z každého prepadu zotavili. Takto to funguje a bude fungovať.
V každom prípade to vyzerá na dobu, kedy je výhodné zainvestovať do put opcií.

Večné derby rok 2K22

19.04.2022

Návrat z Prahy. 3 zápasy v Košiciach proti večnému rivalovi. Pivko a pokec so Slovanistom. Pohodička. 7 rokov Slovana v Sovietskej lige za Uralom nás obrali o tento festival rozhodcovských chýb, zúfalých diskutérov, večných analýz odborníkov zo záhrobia ale hlavne-zase to má grády bez ohľadu nato, kto postúpi. Nikto sa na mňa nebude hnevať, snáď, keď poviem že séria [...]

Teatro Del Político

28.01.2022

Republica El Salvador leží v strede Amerického kontinentu a nikto by si ju nevšímal, keby tam nezúrila vládna junta amerických prisluhovačov, ktorí prostrednítvom Eskadier Smrti( NAKA ) likvidujú politických oponentov. Jediný, kto vzdoruje je Juan Domingo Ficzo, hrdina ľudu alebo DESCAMISADOS-týto žijú v hrozných podmienkach odkázaný na 10 pesos na deň za prácu na autách [...]

SR-štát bez suverenity

26.01.2022

Veľkým problémom postkomunistickej spoločnosti v SR je neschopnosť občanov rozlišovať medzi pravdou a dezinformáciou. Aj preto mnoho občanov ma vysokú mieru dovery k Televíznym novinám a takzvaným mienkotvorným médiám. Nebudem menovať. Aký je cieľ týchto médii a správ ? Udržať pri moci bábkovú vládu E.Hegera, ktorá sa riadi pokynmi veľvyslanectva na Hviezdoslavovom [...]

ukrajinsky vojensky cln Dneper

Pred povolaním do vojny preplával na matraci Dneper. Ukrajinec skončil v Bielorusku pred súdom

22.04.2024 22:39

Colníci muža zadržali a spísali s ním protokol o "nezákonnom premiestnení tovaru", teda matraca, cez hranice Euroázijskej hospodárskej únie.

izrael, palestína, gaza

Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel, tvrdia úrady v Gaze

22.04.2024 22:28

Ľudí v komplexe Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy údajne zabili a pochovali izraelskí vojaci.

Poľsko, NATO, vojna

Počas vojenského cvičenia NATO v Poľsku zahynul španielsky vojak

22.04.2024 21:06

K tragédii došlo počas jedného z taktických cvičení s použitím ostrej munície.

USA New York Trump súd proces

Trumpova platba pornoherečke podľa obžaloby patrí k sprisahaniu; obhajoba to popiera

22.04.2024 20:40

Obhajoba kontrovala, že na snahe ovplyvniť voľby nie je nič neobyčajné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14620x
Priemerná čítanosť článkov: 2089x

Autor blogu

Kategórie