Založ si blog

Koniec Ligy majstrov a MS vo futbale ?

The Soft Bank Group z Japonska plánuje prostredníctvom FIFA investovať do 2 nových turnajov 25 miliárd dolárov. V pláne je svetová liga pre národné týmy ( 2 ročný cyklus) a turnaj pre 24 špičkových klubov z Európy, USA a Ázie(4 ročný cyklus). Každý turnaj by mal garantovaný príjem alebo dotáciu od Soft Bank Group 2-3 miliardy dolárov. Top sedem klubov Európy vrátane Realu a Barcelony predbežne súhlasili s návrhom s tým, že ako štartovné obdržia 100 mil.euro.Jediný, kto kritizuje tento odvážny podnik je vlastník Juventusu Andrea Agnelli a predseda UEFA Aleksander Ceferin. Agnelli, momentálne predseda ECA, sa už skôr vyjadril pre denník Guardian v tom zmysle, že uvažuje nad rozšírením počtu zápasov v Lige majstrov, tým že súťaž bude mať 4 základné skupiny po 8 členov.

Predstaviteľ UEFA sa vyjadril, že niektorí kolegovia z FIFA sú zaslepení honbou za profitom a sú kvôli tomu ochotní predať dušu futbalu pochybným fondom z Ázie. Cieľom Soft Bank Group je kontrolovať obchodné aktivity FIFA v spoločnom podniku FIFA Digital Corp., pod ktorý spadá aj 150 mil. kontrakt s EA Sports. Podľa interných analýz Soft Bank Group počítajú so ziskom na každý turnaj v hodnote emiliardy dolárov.
S čím však analýzy bánk nepočítajú je to, prečo sú turnaje MS a LM tak sledované.Hlavným dôvodom je prestíž spojená s tradíciou a dlhou históriou. MS vo futbale začali v roku 1930 z iniciatívy Julesa Rimeta a konali sa v Uruguaji, ktorý aj prvý turnaj vyhral.Víťaz získava prestížnu trofej Zlatú Niké, od r. 1974 World Cup.S turnajom sú spojené mnohé príbehy a legendy, ktoré vytvárajú celkovú auru a príťažlivosť podujatia v celosvetovom meradle. Podobne to je aj s Pohárom Európskych majstrov v zahraničí známom ako European Cup, v súčastnosti Liga Majstrov.EPM datuje svoju históriu od 50- tych rokov s piatimi víťazstvami v rade pre Real Madrid až po súčasnú dominanciu bieleho baletu. História zahrňuje pamätné finále z r. 1999, kde Manchester United počas 2 minút šokoval Bayern alebo rok 2005, keď liverpoolsky scoussers zarmútili tifosi AC Miláno. To sú veci, ktoré sa nedajú kúpiť a nie je ich možné vyčísliť v súvahách a finančných analýzach účtovníkov v Ernst and Young či KPMG.

Za Soft Bank Group stojí Masayoshi SON, najbohatší muž Japonska, ktorý vytvoril investičný fond Vision Fund s kapitálom viac ako 40 mld. dolárov, prostredníctvom ktorého investuje do firiem ako Uber, či jeho čínskej alternatívy Didi Chuxing. Vo fonde sa angažuje aj saudskoarabský princ Mohammed bin Salmad, ktorý sa netají ambíciou ovplyvňovať dianie vo svetovom športe číslo 1.

CEO Soft Bank Group sa v minulosti už podieľal na aktvitách spojených s americkou MLS, kde spolu s Davidom Beckhamom stoja za rozšírením ligy do Miami. Hoci je futbal v USA na vzostupe, stále sa nedá porovnávať príjmami či prestížou s európskymi ligami.
V USA sa v poslednej dobe objavili úvahy, že by radi pripravili Európu o obrovské zisky, ktoré plynú z LM už len tým, že by radi usporiadali finále tejto súťaže v NY alebo LA. Podobné plány sa týkali aj El Clássica.Zatiaľ to neprešlo.

Večné derby rok 2K22

19.04.2022

Návrat z Prahy. 3 zápasy v Košiciach proti večnému rivalovi. Pivko a pokec so Slovanistom. Pohodička. 7 rokov Slovana v Sovietskej lige za Uralom nás obrali o tento festival rozhodcovských chýb, zúfalých diskutérov, večných analýz odborníkov zo záhrobia ale hlavne-zase to má grády bez ohľadu nato, kto postúpi. Nikto sa na mňa nebude hnevať, snáď, keď poviem že séria [...]

Teatro Del Político

28.01.2022

Republica El Salvador leží v strede Amerického kontinentu a nikto by si ju nevšímal, keby tam nezúrila vládna junta amerických prisluhovačov, ktorí prostrednítvom Eskadier Smrti( NAKA ) likvidujú politických oponentov. Jediný, kto vzdoruje je Juan Domingo Ficzo, hrdina ľudu alebo DESCAMISADOS-týto žijú v hrozných podmienkach odkázaný na 10 pesos na deň za prácu na autách [...]

SR-štát bez suverenity

26.01.2022

Veľkým problémom postkomunistickej spoločnosti v SR je neschopnosť občanov rozlišovať medzi pravdou a dezinformáciou. Aj preto mnoho občanov ma vysokú mieru dovery k Televíznym novinám a takzvaným mienkotvorným médiám. Nebudem menovať. Aký je cieľ týchto médii a správ ? Udržať pri moci bábkovú vládu E.Hegera, ktorá sa riadi pokynmi veľvyslanectva na Hviezdoslavovom [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14562x
Priemerná čítanosť článkov: 2080x

Autor blogu

Kategórie