Založ si blog

Kedy nastane zvrat ?

Som presvedčený, že študovaním histórie sa môžme dopracovať k pozoruhodným poznatkom použiteľným aj v dnešnej dobe.
Nedávno ma zaujal článok o krachu kráľa železníc Henryho Strousberga v druhej polovici 19.storočia. Bol to príbeh človeka, ktorý sa vypracoval z nuly na baróna, poslanca ríšskeho snemu a magnáta.
Po krachu viedenskej burzy prišiel o všetko a skončil v žalári pre dlžníkov. V turbulentnej dobe 19.storočia jeho osud nebol ojedinelý.
Aké však má spojenie krach na burze vo Viedni v roku 1873 a dnešná doba a aké sú spoločné body ?

V roku 1871 Nemecko vyhralo vojnu s Francúzskom , následkom čoho sa Nemecko zjednotilo a Francúzi platili Nemcom vysoké reparácie. Tieto lacné peniaze prúdili do Nemeckej a Rakúskej ekonomiky a vznikali stovky nových akciových spoločností a desiatky nových bánk, ktoré vstupovali na burzu.
Pripomínalo to dot.com bublinu a neskôr bublinu na realitnom trhu . Až v roku 1873 peniaze došli , firmy sa zadlžovali , mali grandiózne plány , ktoré nemali oporu v realite. A potom stačila nevydarená výstava vo Viedni, vďaka ktorej skrachovalo množstvo firiem, ktoré si od nej sľubovali obrovský úspech. Lavína sa pohla.
V dnešnej dobe je to podobné. Lacné peniaze prúdia z ECB a je ľahšie ako kedykoľvek predtým získať úver od bánk. ECB pumpuje do ekonomiky každý mesiac 60 MILIÁRD EUR a investuje do európskych dlhopisov. Ľudia si požičiavajú a míňajú. Nové byty, autá, firmy rozširujú výrobu.
Ak počujete, že firmy nemôžu nájsť ľudí, sme práve na vrchole konjunktúry. Nasleduje potom takzvaná kríza z nadvýroby, ktorá sa opakuje v sekvenciách ako v špirále. Je to ekonomická zákonitosť, ktorú objavil už Marks.

Ako som spomínal, problém nastane, keď sa zdroj peňazí zastaví. Z akéhokoľvek dôvodu.Ak sa ekonomika prehreje, banky zdvihnú úroky a ľudia a firmy začnú mať problémy so splácaním úverov.
Ďalšou variantou je, že časom veľkí hráči vyberú zisky na akciovom trhu a začnú predávať. To je takzvaná fáza IV.- OBAVY. Nasleduje ju fáza V. -Strata dôvery a spľasnutie bubliny.
My sme momentálne vo fáze Mánie (III.) ,v perspektíve ľahkých kapitálových ziskov.

Ďalšou zákonitosťou je, že trhy sa z každého prepadu zotavili. Takto to funguje a bude fungovať.
V každom prípade to vyzerá na dobu, kedy je výhodné zainvestovať do put opcií.

Večné derby rok 2K22

19.04.2022

Návrat z Prahy. 3 zápasy v Košiciach proti večnému rivalovi. Pivko a pokec so Slovanistom. Pohodička. 7 rokov Slovana v Sovietskej lige za Uralom nás obrali o tento festival rozhodcovských chýb, zúfalých diskutérov, večných analýz odborníkov zo záhrobia ale hlavne-zase to má grády bez ohľadu nato, kto postúpi. Nikto sa na mňa nebude hnevať, snáď, keď poviem že séria [...]

Teatro Del Político

28.01.2022

Republica El Salvador leží v strede Amerického kontinentu a nikto by si ju nevšímal, keby tam nezúrila vládna junta amerických prisluhovačov, ktorí prostrednítvom Eskadier Smrti( NAKA ) likvidujú politických oponentov. Jediný, kto vzdoruje je Juan Domingo Ficzo, hrdina ľudu alebo DESCAMISADOS-týto žijú v hrozných podmienkach odkázaný na 10 pesos na deň za prácu na autách [...]

SR-štát bez suverenity

26.01.2022

Veľkým problémom postkomunistickej spoločnosti v SR je neschopnosť občanov rozlišovať medzi pravdou a dezinformáciou. Aj preto mnoho občanov ma vysokú mieru dovery k Televíznym novinám a takzvaným mienkotvorným médiám. Nebudem menovať. Aký je cieľ týchto médii a správ ? Udržať pri moci bábkovú vládu E.Hegera, ktorá sa riadi pokynmi veľvyslanectva na Hviezdoslavovom [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14654x
Priemerná čítanosť článkov: 2093x

Autor blogu

Kategórie